Com fer carbó en una carbonera reutilitzable
Avui us explicarem com fer carbó en una carbonera reutilitzable utilitzant terra, aigua, herba i foc.
Per començar la carbonera, hem anat apilant la llenya fins aconseguir un munt d’un metre de diàmetre aproximadament. Hem utilitzat branques de tot tipus.
Per marcar el perímetre de la carbonera, hem fet un cercle amb un tros de mànega de reg de 3,14 m unida pels extrems amb un connector.
Es important apilar la llenya de la manera més compacta possible, deixant el mínim d’espai buit.
Per construir les parets de la carbonera, utilitzem terra, aigua i herba fibrosa tallada per a que li doni més consistència.
Amb aquest fang, anem construint les parets de la carbonera al voltant de la pila. Agafem trossos de fang com si fossin maons d’uns 15 cm d’amplei els anem enganxant de manera que quedi una paret estable.
Anem construint la paret fins arribar a uns 50 cm d’alçada. Hem hagut de fer-ne mitja i esperar a l’endemà a que s’assequés una mica i fer l’altra meitat, ja que es xafava la part de sota.
La paret es la part reutilitzable de la carbonera, La cúpula la refarem cada vegada que fem carbó.
Cal deixar 8 forats a la base per a que circuli l’aire al encendre la carbonera. Inicialment vaig posar un tub de pvc, però em va costar bastant de treure. És molt més fàcil i queda millor, fer els forats de ventilació al final utilitzant una paleta.
Una vegada acabada la paret, reomplim la carbonera amb la llenya de manera que ens quedi una cúpula de troncs ben compacte.
Finalment construïm la cúpula, posant fang per sobre dels troncs. La cúpula no es molt gruixuda (uns 5 cm). A dalt de tot deixem un forat per encendre la carbonera.
Per encendre la carbonera, posem brases pel forat superior. Hem utilitzat brases de la llar de foc.
El foc es va escampant per dins de la carbonera, i degut a la cúpula, ho fa de dalt cap a baix.
A mida que va cremant, van apareixent escletxes a la cúpula per on s’escapa el fum. No sé si calia, però les hem anat tapant amb fang. Aneu amb molt de compte de no cremar-vos perquè sobretot la cúpula està molt calenta.
Quan veiem que el foc arriba a un forat, el tapem amb fang per a tancar l’entrada d’aire. En el nostre cas, el foc ha arribat al primer forat a les 3 hores d’encendre la carbonera. Suposo que el temps dependrà del tipus de llenya, el vent, etc.
Quan ja hem tapat els forats de sota (4 hores en el nostre cas), tapem el forat superior també amb fang. Per a que s’aguanti el tap, poseu tres o quatre tronquets com si fossin bigues a sobre el forat per a que suporti el fang de sobre. Ara cal esperar a que s’acabi de consumir la llenya sense oxigen i es refredi completament la carbonera. Nosaltres hem esperat quatre dies per obrir-la.
Per fer-ho hem picat la cúpula amb una pedra i l’anem arrencant mica en mica, per a que no caigui dins i es barregi amb el carbó.
Anem comprovant que el carbó estigui ben fet, trencant les branques. Les que no estiguin totalment calcinades, les separem per utilitzar-les la propera vegada.
Finalment hem tret 5 sacs de carbó artesà i, tot s’ha de dir, ens ho hem passat molt, però que molt bé fent pastetes.
Moltes gràcies al Mestre John Plant i al seu canal Primitive Technology per la idea i els consells.